Przyczyny

Przyczyny Candida Albicans


Ogólnie mówiąc, Candida Albicans jest naszym przyjacielem, stanowiącym naturalną florę bakteryjną naszego układu pokarmowego. Jednak na skutek niektórych czynników, zachodzących w naszym organizmie, w sytuacji chwilowego niedoboru pożytecznych bakterii, żyjących na wszystkich naszych błonach śluzowych (stanowiących pierwszą linię obrony organizmu przed infekcjami), może stać się on naszym wrogiem.

Jest wiele przyczyn, które sprzyjają nadmiernemu rozwojowi tego grzyba i nawet w moim własnym przypadku nie jestem w stanie podać jednej, czy nawet kilku głównych przyczyn pojawienia się problemu. Jest to prawdopodobnie wypadkowa wielu czynników z jakimi mamy do czynienia na co dzień w XXI wieku. Przede wszystkim: coraz gorsze jakościowo jedzenie, z ogromną ilością chemii, częste poddawanie się antybiotykoterapiom (tak lubianym przez dzisiejszych, niewyedukowanych lekarzy) oraz wszechobecny stres i brak wypoczynku.

Poniżej przedstawiam listę potencjalnych czynników chorobotwórczych, z których każdy dorzucił swoją cegiełkę do tego, że teraz mamy problem z przerostem Candida Albicans:
  • osłabiony system odpornościowy, np. na skutek częstego przyjmowania antybiotyków
  • zakażenie pasożytami (glista ludzka, tęgoryjec, tasiemiec)
  • stres, niedobór snu i odpoczynku
  • dieta bogata w żywność wysoko-przetworzoną
  • dieta wysoko-węglowodanowa (nadmierne spożywanie cukrów prostych)
  • spożywanie żywności typu fast-food
  • zabiegi inwazyjne, sztuczne zastawki, cewniki
  • infekcje wirusowe i bakteryjne
  • nadużywanie alkoholu, kawy i nikotyny
  • spożycie zanieczyszczonej wody
  • nadmiar fal elektromagnetycznych
Rozszerzona lista czynników sprzyjających rozwojowi grzybic (wg literatury i informacji podawanych przez doktora Andrzeja Janusa)

Czynniki wrodzone
  • atopowe (niewiadomego pochodzenia) alergie skórne,
  • zaburzenia rogowacenia naskórka,
  • endokrynopatie (zaburzenia wydzielania hormonów),
  • zaburzenia mechanizmów odporności immunologicznej,
  • predyspozycje osobnicze
Czynniki ogólnoustrojowe
  • niedożywienie,
  • osłabiony system immunologiczny,
  • zakażenia pasożytami,
  • infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • zespół złego wchłaniania,
  • cukrzyca,
  • kolagenozy (choroby tkanki łącznej),
  • choroby naczyń obwodowych,
  • wielokrotne ciąże,
  • niedoczynność przytarczyc,
  • niedoczynność nadnerczy,
  • okres noworodkowy,
  • podeszły wiek,
  • ciała obce,
  • oparzenia,
  • przewlekły stres,
  • brak snu i odpoczynku,
  • niedobór żelaza,
  • niedobór molibdenu,
  • niedobór wit.B2,
  • niedobór wit. B5
Nowotwory i choroby krwi
  • białaczka,
  • chłoniaki,
  • grasiczak,
  • zaawansowany rak.
Zaburzenia odporności pierwotne i nabyte
  • niedorozwój grasicy i tkanki chłonnej,
  • zespół nabytego niedoboru odporności (AIDS),
  • złożony niedobór odporności,
  • zespół nadmiaru IgE (immunoglobuliny E),
  • niedorozwój grasicy.
Czynniki zewnętrzne
  • narażenie na kontakt z wodą (maceracja skóry),
  • niewłaściwe nawyki higieniczne,
  • zły stan sanitarno - higieniczny otoczenia,
  • częste korzystanie z publicznych urządzeń kąpielowych,
  • masowe podróże międzykontynentalne,
  • promienie rentgenowskie i elektromagnetyczne,
  • cewniki założone na stałe,
  • konserwanty,
  • środki ochrony roślin,
  • cukier,
  • dieta wysokowęglowodanowa z nadmiarem białka i tłuszczów stałych,
  • niedobór w diecie witamin i związków mineralnych,
  • niedobór w diecie błonnika roślinnego,
  • nadużywanie kawy, alkoholu oraz nikotyny,
  • picie zanieczyszczonej wody z kranu,
  • spożywanie słodzonych i gazowanych napojów,
  • praca w pomieszczeniach zakurzonych, wilgotnych i klimatyzowanych.
Czynniki środowiskowe
  • zamieszkiwanie w dużych aglomeracjach miejskich,
  • zamieszkiwanie w określonych grupach środowiskowych - mieszkańcy internatów, żołnierze, górnicy, sportowcy, pracownicy leśni, dzieci.
Jeżeli masz pytania, napisz do nas!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz