Co jeść aby zwalczyć grzyba?
Kluczowym aspektem w procesie zminimalizowania negatywnych objawów działania drożdżaka Candida Albicans jest stosowanie restrykcyjnej diety!
Należy nadmienić, że stosowanie jej ma sens tylko wtedy, gdy jest w 100% przestrzegane, gdy jesteśmy konsekwentni przez minimum 6 miesięcy. Jeśli z góry wiemy, że czasami sobie pofolgujemy, stosowanie takiej diety na 100% nie przyniesie zamierzonego efektu. Nie tolerujemy półśrodków, jeśli chcemy być zdrowi, musimy przygotować się na ogromne kulinarne wyrzeczenia.
Aby pozbyć się drożdżaka Candida Albicans, musimy działać dwutorowo: po pierwsze - zagłodzić go, po drugie - wzmocnić system odpornościowo stosowaniem preparatów ziołowych, naturalnych i homeopatycznych. Tylko w takiej sytuacji mamy szansę z nim wygrać, gdyż jest to niesamowicie niewdzięczny i trudny do wyplenienia twór, potrafiący się uodparniać na leki (dlatego nigdy nie stosujemy antybiotyków) i tworzyć coś na kształt bariery czy tarczy, czyli tzw. biofilm.
Poniżej przedstawiam listę pokarmów zabronionych, a w kolejnej tabeli - "zamienniki", które możemy spożywać.
Lista pokarmów zabronionych:
- cukry proste w każdej postaci - każdy rodzaj słodyczy: ciasta, pączki, batony, cukierki, czekolada itp. itd.
- pieczywo pszenne (zamiast tego tylko pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie bez drożdży)
- ziemniaki (w początkowym okresie zabronione)
- produkty i wypieki z mąki pszennej - makarony, pierogi, naleśniki itp.
- ryż biały
- wędliny w dużą dawką ulepszaczy smaku i zapachu
- produkty zawierające drożdże (alkohol, głównie piwo, wypieki, pieczywo na drożdżach, chipsy, itp.)
- jakakolwiek żywność wysoceprzetworzona - gotowe dania w pudełkach, puszkach, zupki w proszku, wszystko co zawiera E i glutaminian sodu
- ocet i produkty go zawierające (sosy, ketchup, musztarda, śledzie w occie itp. itd.)
- zaprzestać smażenia na oleju roślinnym
- wszystkie produkty pleśniowe, suszone i wędzone oraz zawierające grzyby
- produkty mleczne pasteryzowane ze sklepu i jego przetwory (mleko, jogurty, serki twarogowe - bezwzględnie zabronione)
- ser żółty
- owoce (poza grejpfrutem, cytryną, awokado)
- soki owocowe, napoje gazowane
- czarna herbata i kawa
- pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie bez drożdży
- warzywa w każdej postaci i w każdej ilości (poza ziemniakami)
- ziemniaki gotowane w mundurkach (od 4-5 miesiąca diety)
- produkty i wypieki z mąki żytniej, mąki durum, orkiszu
- ryż brązowy, dziki, basmati (oraz ich mieszanki)
- kasza gryczana (najlepiej niepalona), kasza jęczmienna, soczewica
- mięso najlepiej drobiowe ze wsi (kurczak, indyk), królik
(niestety kurczaki ze sklepu nafaszerowane są antybiotykami sterydami i zdania odnośnie ich spożywania są podzielone) - wędliny przygotowane w domu - upieczony schab, pierś z kurczaka lub z indyka
- smażyć tylko na oliwie, sklarowanym maśle lub smalcu
- ryby gotowane, duszone, smażone - nie wędzone
- mleko i produkty mleczne od gospodarza, ale nie surowe, a w postaci np. kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- jaja
- tylko kwaśne owoce (grejpfrut, cytryna), w późniejszym okresie awokado, jagody, borówki amerykańskie i kwaśne jabłka
- woda mineralna w dużej ilości (min. 2l na dobę)
- herbaty ziołowe, zielone, owocowe, melisa, mięta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz